Завършващи лайсни за ламинат

Прагове за ламиниран паркет: предназначение и характеристики на избор

 

Как да изберем алуминиева лайсна за завършване на ламинат?

Днес ламиниран паркет е едно от най-често срещаните подови настилки. Разбира се, всеки собственик на жилище, планиращ да завърши пода с ламиниран паркет, се чуди какви лайсни трябва да се използват.

Предназначение на преходните лайсни

Доста често в съвременния интериорен дизайн има комбинации от ламиниран паркет с други разновидности на материали или с подобно покритие, но различен цветен вариант. Лайсните ви позволяват да скриете фугите между подовите материали. Освен това те предотвратяват навлизането на прах и отломки, а също така предпазват краищата на ламелите от повреда.

laisna-prehodna1

Алуминиеви лайсни за ламиниран паркет


Съвременните завършващи лайсни за подови настилки могат да варират по цвят и размер, по материал, външен вид и начин на закрепване. Така че, според метода на закрепване, первазите са разделени на скрит и открит монтаж. Вторите са по-прости за сглобяване, но по-малко естетически благодарение на винтовете, които се открояват на повърхността.

Когато избирате лайсни за ламинат, трябва едновременно да оцените няколко фактора: цвят, текстура на материала и повърхността, здравина на продукта и устойчивост на влага, както и предназначението. Ясно е, че прагът между ламинат и керамична плочка най-вероятно ще бъде компенсаторен, но между ламинатните покрития той ще бъде директен.

Що се отнася до цвета, лайсните могат да бъдат избрани за едно от свързаните с тях покрития или те могат да съответстват на всеки декоративен елемент, наличен в стаята.

Преходни алуминиеви лайсни

Употребяват се за преход между две настилки. Предлагат се с форма за равни и различни нива..

Профил за стъпала -Г

Използват се за завършване на челата на стъпала.

Лайсни Зиг-Заг

Служат за преход между настилки положени в неправилна форма.

Лайсна Т-профил

Служат за деликатен преход между настилките

Лайсна П-профил

Използват се за завършване на подовите настилки

За да изберете правилно лайсните, е необходимо да се оценят много фактори, сред които функционалната цел на стаята. Така че, прагът между плочката и ламината вероятно ще бъде силно повлиян от влага, което означава, че трябва да бъде направен от висококачествен и устойчив на влага материал каквито са предлаганите от нас алуминиеви лайсни